sobota 1. září 2018

Ořechový dort s fíky



Tento dort vyhrál vítěz turnaje o nejlepší lečo, který jsem pořádala včera ve své pekárně. Protože všem chutnal tak tu na něj máte recept.

Suroviny
500 g hladké mouky
250 g moučkového cukru
100 g jemně mletých vlašských ořechů
1 lžička soli
3 vejce
550 ml slunečnicového oleje
375 ml podmáslí
1½ lžíce vinného octu
1½ lžičky jedlé sody


Dna tří dortových forem o ∅ 24 cm vyložíme pečicím papírem a boky vymažeme máslem.

Mouku prosejeme spolu s cukrem, zamícháme do ní ořechy a sůl.

Vejce vyšleháme v misce metličkou, postupně k nim za stálého šlehání přiléváme olej, vznikne směs lehce připomínající majonézu. Následně zašleháme podmáslí. Přimícháme sypké suroviny.

Ve skleničce rozmícháme ocet se sodou, vznikne pěna, kterou rychle zamícháme do těsta. To rovnoměrně rozdělíme do tří dortových forem. Je potřeba pracovat rychle a ocet se sodou smíchat až těsně před přidáváním do těsta.

Pečeme 30 minut v troubě předehřáté na 180°C s ventilátorem. Zda je těsto upečené, poznáme zapíchnutím špejle, pokud zůstane po vytažení z těsta čistá, je hotové. Korpusy vytáhneme z forem a necháme je vychladnout na roštu.


Krém z bílé čokolády
200 g bílé čokolády
500 ml smetany ke šlehání (33%)
250 g mascarpone


Bílou čokoládu nalámeme do misky a zalijeme ji smetanou. Misku postavíme nad vodní lázeň a za občasného míchání ohříváme, dokud se čokoláda nerozpustí. Smetana však nesmí projít varem. Misku přikryjeme potravinářskou fólií a necháme vychladnout. Na 12 hodin ji dáme do ledničky.

Druhý den k vychladlé čokoládě se smetanou přidáme mascarpone a vyšleháme krém. Šleháme tak, že postupně zvyšujeme rychlost otáček.


Skládání dortu
7 fíků
hrst zelených nesolených pistácií
několik snítek tymiánu


Fíky nakrájíme na tenké plátky.

První korpus položíme na dortový podnos, potřeme jej třetinou krému, na něj poklademe plátky fíků. Přikryjeme druhým korpusem a postupujeme stejně. Na třetí korpus natřeme krém, zbývající plátky fíků překrojíme na půl a poklademe je do kruhu na vrch dortu. Pistácie nasekáme nožem na jemno a posypeme jimi dort. Na fíky položíme několik snítek tymiánu.









2 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den, čím je možné nahradit vinný ocet?
Děkuji A.V.

Pomodo řekl(a)...

Luxusní dort! Akorát jsem nahradila fíky, které moc nemusím. Hned zmizel :)