čtvrtek 11. dubna 2019

Jidáše




K tradičním velikonočním pokrmům patří i drobné sladké pečivo z kynutého těsta – jidáše. Toto pečivo je spjato s křesťanskou věroukou - biblickou postavou Jidášem. Splétané prameny jidášů, které mají nejčastěji tvar písmene S, točenice, bochánků, dvou i více spletených pramenů nebo preclíku, mají podle lidové tradice symbolizovat provaz, na kterém byl Jidáš oběšen. Jidášky mohou mít i zoomorfní tvar jako liška, ptáček nebo koník. Tradičně se podávaly s medem, do kterého se namáčely.

Suroviny na 20 kusů
500 g polohrubé mouky
70 g másla
2 žloutky
300 ml plnotučného mléka
1 lžíce medu
80 g krupicového cukru
10 g sušeného droždí
špetka soli
kůra z půlky citronu
1 vejce na potření
1 lžíce medu a 1 lžička másla

V kastrolku na mírném plameni rozpustíme máslo s cukrem, sundáme z hořáku a přidáme mléko, med a promícháme. V hnětací míse promícháme mouku se solí, citronovou kůrou a droždím, přidáme žloutky a tekuté suroviny. Hnětacím hákem nebo vařečkou hněteme 10 minut, aby vzniklo hladké elastické středně tuhé těsto.

To necháme kynout přibližně půl hodiny. Poté těsto rozdělíme na 20 kusů, z každého kusu vyválíme 30 cm tenkého hada a toho splétáme do různých tvarů – ptáček, písmeno S, uzlíky, cop.

Jidáše klademe v nevelkých rozestupech na plech vyložený pečicím papírem, na plechu je necháme opět minimálně 30 minut kynout. Potom je potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme 15 minut v troubě vyhřáté na 190°C s ventilátorem.

Během pečení v kastrolku rozpustíme med, sundáme z plamene a rozmícháme v něm vychlazené máslo, které s medem vytvoří krémovitou konzistenci.

Po upečení ihned potřeme tímto krémem a necháme vychladnout na roštu.









Žádné komentáře: