středa 31. července 2019

Dýňové sušenky s gorgonzolou





"Z čeho's to dělala? To je ze zelí?" První otázky všech před ochutnáním. Jsou totiž díky dýňové mouce hodně zelené. První verzi jsem zkoušela jen z dýňových pokrutin rozemletých na jemnou mouku, ale byly moc hutné a suché, tak jsem další várku vyzkoušela i s pšeničnou moukou a ta se všem zamlouvala víc. Nejlepší jsou, když si je namáčíte do dipu z kysané smetany s bylinkami.

Na 25 ks sušenek potřebujeme
100 g hladké mouky
70 g dýňové mouky
100 g vychlazeného másla
80 g sýru Gorgonzola
20 g sušených rajčat
(nenaložených v oleji)
špetka soli


Gorgonzolu nastrouháme na struhadle na hrubo a rajčata nakrájíme na malé kousky. Všechny suroviny smícháme a vypracujeme těsto, ze kterého vyválíme váleček o ∅ 3,5 cm. Ten zabalíme do potravinářské fólie a dáme jej na 30 minut do mrazničky.

Vychlazené těsto nakrájíme na půlcentimetrová kolečka. Klademe je v nevelkých rozestupech od sebe na pečicím papírem vyložený plech. Hroty vidličky můžeme na sušenkách vytvořit ozdobné šrafování. Pečeme 15 minut v troubě vyhřáté na 160°C s horkovzduchem. Po upečení necháme vychladnout na plechu.

V uzavřené nádobě vydrží až 14 dnů.




Žádné komentáře: