úterý 31. prosince 2019

Banánový cheesecake se soleným karamelem





Na začátku roku jsem si dala předsevzetí, že přidám na blog alespoň jeden recept měsíčně. Doháněla jsem to většinou poslední den v měsíci a tak je tomu i v prosinci :-). Na poslední chvíli jsem se přinutila sednout k počítači a konečně napsat recept na banánový cheesecake s karamelovou polevou, který jsem dělala začátkem měsíce v pekárně. Tam vymýšlím ostatně pořád něco nového, ale většinou potom není čas na focení, a nebo na sepsání receptu, protože se mi ty chvilky volného času nechci trávit u počítače. Tak krásný nový rok, hodně zdraví a snad bude příležitost se pořád potkávat u mého blogu.

Nejprve si připravíme formu. Protože budeme péct cheesecake ve vodní lázni, musíme dortovou formu o ∅ 24 cm velmi dobře obalit několika vrstvami alobalu, aby se do formy nedostala spárami voda. Dovnitř formy dáme na dno pečicí papír. Vodní lázeň cheesecaku pomáhá v tom, aby se pekl rovnoměrně a díky vlhkosti v troubě nepopraskal na povrchu. Pokud se bojíte, že Vám do formy nateče voda, můžete dát na nižší příčku v troubě pekáč s vodou, ale není to úplně ono.


Suroviny na korpus
170 g máslových sušenek
70 g másla


Máslo roztopíme a necháme lehce vychladnout. Mezitím rozemeleme sušenky, přidáme máslo a promícháme. Směs přendáme do formy, rozložíme po celé ploše a rovným dnem skleničky dobře umačkáme. Pečeme 10 minut v troubě vyhřáté na 165°C.


Suroviny na cheesecake
750 g tvarohu
(raději v kostkách)
3 vejce
150 g moučkového cukru
45 g bramborového škrobu
20 g hladké mouky
3 banány
špetka soli

Během chlazení korpusu si připravíme tvarohovou směs.
Tvaroh 3x pomeleme na mlýnku na maso nebo jej můžete také posekat ve food processoru, tvaroh bude jemnější a hladší, ale nebude tak řídký jako ten ve vaničkách.
Mouku prosejeme se škrobovou moučkou a promícháme se solí. Banány rozmixujeme na pyré. Tvaroh rozmícháme metličkou s vejci a cukrem do hladka, přidáme banánové pyré a za stálého míchání přisypáváme připravené sypké suroviny. Do směsi se nesmí dostat moc vzduchu, mícháme tedy jen velmi krátce. Směs přelijeme do formy na připravený korpus. Na povrchu ji uhladíme. Formu přikryjeme alobalem tak, aby se nedotýkal tvarohové směsi. Cheesecake díky tomu zůstane po upečení bílý. Formu postavíme do větší nádoby (plech s vyššími okraji), do nádoby nalijeme vařící vodu, která musí dosahovat do poloviny výšky dortové formy. Pečeme 75 minut na střední příčce v troubě vyhřáté na 150°C bez ventilátoru. Upečený cheesecake musí být na povrchu hladký a pevný, při dotknutí prstem musí pružit.


Poleva ze soleného karamelu
220 g krupicového cukru
65 g vody
50 g másla
120 ml smetany na šlehání
velká špetka mořské nebo vločkové soli

V kastrolku se silnějším dnem rozmícháme cukr s vodou a na mírném plameni vše zahříváme tak dlouho, dokud se cukr nerozpustí a nezačne zlátnout, s cukrem nemícháme. Pokud máte teploměr, karamel by měl dosáhnout max. 170°C. Kastrolek sundáme z hořáku a přidáme do něj máslo a smetanu, rozmícháme, vrátíme na mírný plamen a za neustálého míchání vaříme tak dlouho, dokud karamel nezačne houstnout. Na závěr do karamelu zamícháme sůl. Ještě teplým karamelem polijeme dort a dáme jej do ledničky vychladnout, nejlépe přes noc.


Karamelizované vlašské ořechy
větší hrst vlašských ořechů
1 lžíce tekutého medu


Vlašské ořechy nasekáme na větší kousky, lehce je opražíme nasucho na pánvičce, pánev sundáme z hořáku a přidáme na ni lžíci medu, promícháme, aby se ořechy obalily v medu. Ořechy ihned sundáme z pánve, položíme je na kousek pečicího papíru a necháme vychladnout.


Karamelizované banány
1 banán
2 lžíce krupicovém cukru


Cukr dáme rozpouštět na mírném plameni na pánvičce. Banán nakrájíme na širší kolečka a vložíme je do rozpuštěného cukru, krátce zahříváme, dokud cukr nezačne karamelizovat. Banány několikrát obrátíme, aby se v karamelu obtočily. Vyjmeme je na pečicí papír a necháme vychladnout.

Před podáváním cheesecake vyjmeme z formy a ozdobíme zkaramelizovanými ořechy a banány.

Žádné komentáře: