pátek 24. ledna 2020

Makové koláče s drobenkou



Zase doháním resty :-) Tyhle makové koláče jsem totiž pekla už v půlce prosince, kdy jsme měli tradiční kost vín schovaný za uzení. Tentokrát jsem na něj vyráběla dva druhy klobásek, jedny s majoránkou a česnekem, a druhé trochu netradiční s tymiánem a sušenými rajčaty. K tomu jsme udili všechno možné, včetně kančího boku, a vařili kolena. K vyvážení všeho toho masa jsem upekla makové koláče z jemného, hodně máslového, kynutého těsta.

Kynuté těsto na 22 kusů
600 g polohrubé mouky
170 g moučkového cukru
15 g sušeného droždí
špetka soli
120 g másla
300 ml mléka
2 vejce
2 žloutky
(bílky se použijí do makové náplně)

Máslo rozpustíme v kastrolku a přilejeme k němu mléko, aby se zchladilo. Mouku promícháme s cukrem, droždím a solí. Přidáme celá vejce a žloutky, přilejeme máslo s mlékem a vypracujeme těsto. Hněteme 10 minut, aby se vytvořilo řidší elastické těsto. Mísu s těstem přikryjeme utěrkou a necháme 30 minut kynout na teplejším místě bez průvanu.


Maková náplň
150 g modrého máku
150 g krupicového cukru
20 g bramborového škrobu
200 ml mléka
25 g másla
150 g rozinek
(nejlépe několik dnů namočených v rumu)
lžička skořice
2 bílky
špetka soli

Mák pomeleme na mlýnku, dáme jej spolu se 100 g cukru a bramborovým škrobem do kastrolku, promícháme. Přidáme mléko a máslo a vaříme za stálého míchání na mírném plameni, dokud mák nezhoustne. Sundáme z plamene a zamícháme do něj rozinky a skořici, necháme vychladnout. Zvlášť vyšleháme z bílků se špetkou soli sníh, ke konci do něj zašleháme 50 g krupicového cukru. Sníh opatrně zamícháme do prochladlého máku.

Drobenka
80 g hladké mouky
80 g másla
40 g moučkového cukru

Mouku v misce promícháme s cukrem a přilijeme k ní rozpuštěné máslo. Prsty zpracujeme na drobenku.

Příprava koláčů
1 vejce
150 g másla
100 ml rumu


Vykynuté těsto rozválíme na plát silný cca 1cm. Vykrajujeme z něj kolečka o průměru 7 cm, ty klademe na plech vyložený pečicím papírem ve větších rozestupech. Důlkovačem nebo spodní stranou skleničky o ∅ 6 cm v každém koláči uděláme důlek na náplň. Důlky naplníme makovou náplní, na každý koláč vychází jedna polévková lžíce. Necháme kynout na plechu 30 minut.

Ve skleničce rozšleháme vajíčko jímž po vykynutí koláčů potřeme jejich okraje. Makovou náplň posypeme drobenkou.

Troubu předehřejeme na 170°C, koláče pečeme 20 až 25 minut.

Během pečení rozpustíme v kastrolku máslo, těsně před dopečením koláčů do něj přilijeme rum. Ihned po vytažení celé koláče potřeme touto směsí, která jim dodá vláčnost. Necháme vychladnout. Před podáváním můžeme ještě pocukrovat moučkovým cukrem. 













Žádné komentáře: