pátek 28. února 2020

Tvarohová bábovka s čokoládou




Vláčná hutná třená bábovka vonící vanilkou a čokoládou.


Suroviny
150 g másla
300 g krupicového cukru
20 g vanilkového cukru
6 vajec
250 g plnotučného tvarohu
250 ml smetany ke šlehání
120 g čokoládových čoček ze 70% čokolády nebo nahrubo nasekaná tabulka čokolády
380 g polohrubé mouky
15 g prášku do pečiva
špetka soli

Velkou formu na bábovku dobře vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou.

Máslo utřeme s cukrem do pěny, třeme cca 10 minut. Vejce rozdělíme na bílky a žloutky. Bílky spolu se solí vyšleháme na pevný sníh. Mouku promícháme s práškem do pečiva.

Do utřeného másla s cukrem vmícháme jeden po druhém žloutky, dokud se ten předchozí nezapracuje. Následně vetřeme tvaroh, smetanu, mouku s práškem do pečiva a čokoládu. Na závěr jen velmi lehce stěrkou zamícháme sníh z bílků. Těsto nalijeme do formy a rovnoměrně rozetřeme po celé ploše.

Pečeme 45 až 50 minut v troubě vyhřáté na 175°C. Zda je již bábovka upečená, zjistíme zapíchnutím špejle, pokud zůstane čistá, můžeme ji vytáhnout z trouby. Po upečení necháme ještě chvilku vychladnout ve formě. Bábovku vyklopíme z formy na rošt a tam ji necháme úplně vychladnout. Před podáváním poprášíme moučkovým cukrem.






3 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Máslo, tvaroh, smetana, čokoláda! To musím vyzkoušet, děkuji za recept :-)

Anonymní řekl(a)...

Velmi dobrý recept, až na jedno selhání. Pro mou formu je to moc těsta, po 50ti minutách začla prostředkem vykapávat bábovka ven, takže se pekla 1.20 a pod ní udělala navíc bábovkové hovínko :)

Unknown řekl(a)...

Přesně jak píše paní výše. Skvělý recept, jen pozor na velikost formy. Já ji ve své silikonové klasické peču minimálně 90 minut. Posledně jsem z ní ubrala těsto do tří velkých muffinu a bylo to akorát. Jinak geniální, uz jsem ji pekla třikrát 👌😊